lunes, febrero 12, 2007

ESTRENA A “LA MONNAIE”


Vaig tenir la sort el passat divendres 9 de febrer d’assistir a l’Òpera de Brusel.les “La Monnaie” a l’estrena absoluta d’una òpera escrita pel jove compositor belga Luc Brewaeys “L’Uomo dal Fiore in Boca”, a partir d’una obra de Luigi Pirandello adaptada pel mateix compositor.

Escrita per a orquestra, dues veus solistes (tenor i baríton) i un petit cor de tres veus femenines, l’obra va ser una molt agradable sorpresa, sobretot des del punt de vista musical.
De curta durada (no arribava a l’hora i es complementava amb un doble programa compost per una obra d’Offenbech), “L’Uomo…” exposa la dramàtica situació d’un home a qui li han anunciat la seva mort a causa d’un càncer de boca. Fugint de l’amor i la compassiva abnegació de la seva dona, el protagonista es troba amb un senyor que ha perdut el tren, amoïnat pels petits problemes d’un dia de compres. Dues visions del món radicalment oposades, l’una determinada per la mort imminent que s’acosta inexorable, l’altre sotmesa al temps dels avatars quotidians de la vida.

La música de Brewaeys va treure tot el suc d’una orquestra farcida de percussió i a la que hi va afegir la veu solista d’una tuba, alter ego sonor de l’Uomo, les quals veus s’entrelligaven donant un contrapunt dramàtic, misteriós i poètic a la del personatge.

La segona part del programa va ser l’obra d’Offenbach “Monsieur Choufleuri restera chez lui le…”. Una delícia jocosa d’aquest mestre de l’òpera lleugera del segle XIX, que se n’enriu com sempre de les convencions burgeses i en aquest cas en concret de l’òpera italiana.

Tot un plaer poder assistir a l’estrena d’un nou títol ple d’interès i a la vegada veure un clàssic exultant de vida i d’un intel.ligent i refinat sentit de l’humor.

T.R.