viernes, octubre 20, 2006

II Cicle de Concerts 4X4 de música actual.

Albert Mestres.

Recomanem aquest cicle de música-teatre que es celebra per segon any consecutiu a la Sala Beckett. L'artífex de la iniciativa és l'escriptor, llibretista d'òpera i director d'escena Albert Mestres. Una proposta que consisteix en 4 concerts dedicats a quatre compositors actuals: Antoni Calmari, Mercè Capdevila, Héctor Parra i David Padrós. La idea és posar en escena la música de cada compositor, a càrrec d'un director diferent. Igualment, cada concert va acompanyat de l'edició d'un cd amb la música del compositor protagonista, mentre a la vegada aquest realitza un seminari de composició amb alumnes de l'ESMUC.

Vaig tenir la sort d'assistir al primer dels concerts, dedicat al compositor mallorquí Antoni Calmari i que va posar en escena la ballarina Véronique Teindas. Una agradable sorpresa haver descobert aquests dos personatges. D'una banda , Antoni Calmari, que un dia va decidir rebutjar la partitura i treballar el so en directe, mentre utilitza la cinta magnètica com a grafisme musical. Una música centrada en el piano i en una "electrònica casolana", com ell mateix la defineix. El resultat és un so molt personal i suggerent, que oscil.la entre un fals romanticisme tenyit de colors mallorquins i una violència rítmica i percutiva de molt impacte. Antoni Calmari és també l'artífex del festival Encontre Internacional de Compositors, que es celebra a Son Bielí de Búger, el poble de Mallorca on viu i hi té el seu estudi.

La ballarina Véronique Teindas, que normalment viu i treballa a París, va ser l'encarregada de transportar el so en imatge i moviment, amb una coreografia que per al profà que sóc jo va resultar molt adequada i intensa, mantenint l'atenció del públic enganxat al seu cos que a vegades semblava el d'una contorsionista. Amb una escenografia molt senzilla i funcional -una imatge congelada d'un paisatge mallorquí que anava canviant subtilment de tonalitat, una muntanyeta de sorra amb uns miralls i un grapat de peixos damunt d'una taula-, Véronique va aconseguir el que volia, amb una segona part d'una força i virulència considerables.

Indiquem a continuació els concerts que encara estan per fer:
- 24 d'octubre, a les 22h: Música Vertical, de Mercè Capdevila, amb direcció d'escena d'Eva Hibernia.
- 5 de desembre, a les 22h: III Temps Brisé, d'Héctor Parra, amb direcció d'escena de Iban Beltran.
- 19 de desembre, a les 22h: Música de Cambra, de David Padrós, amb direcció d'escena d'Albert Mestres.

Una iniciativa que, com moltes de les propostes del Festival d'Òpera de Butxaca, es situa en les fronteres de la música i del teatre.

No perdre-s'ho!

Toni Rumbau